Guide til køb af saxofon

Sopran, alt, tenor eller bariton?

Overordnet set findes der 4 forskellige typer saxofoner. Sopran, alt, tenor- og bariton. Alt- og tenorsaxofonerne er de meste anvendte, mens en altsax helt klart er at foretrække for en nybegynder pga. Dens kompakte størrelse og tilgængelighed i klanghed. Jeg har dog haft elever der er startet på tenor- eller sopransaxofon uden de helt store problemer.

 

 

Køb fra ny

Skal du købe en saxofon fra ny ligger det i et prisleje på omkring 7-10.000 for gode begyndermodeller. Her kan jeg klart anbefale mærker som Yamaha, Yangisawa og Jupiter. Prisen kan måske virke afskrækkende, men så får man også en virkelig god saxofon der kan holde rigtig mange år frem. Selv spillede jeg på en Yamaha YTS 475 i næsten 10 år indtil jeg kom på konservatoriet. Du kan komme rigtig langt med sådan en saxofon, især hvis den bliver vedligeholdt godt.

 

Køber men en saxofon hos etablerede saxofonforhandlere som Gottfried i København eller Saxofonværkstedet i Århus hører et eftersyn med i prisen, så man kan få den toptunet efter omkring et års brug.

 

Thomann

Markedets billigste saxofon finder du hos Thomann. Det er en internetshop med et kolossalt udvalg af instrument og tilbehør. De producerer deres egne instrumenter, her i blandt også saxofon. De bliver produceret i Thailand, og selvom der længe har sandt at man absolut ikke får noget godt for pengene når man har købt (lidt for) billige saxofoner produceret i Kina,Thailand eller lignende, så er Thomann faktisk kommet godt efter det med en helt udmærket begyndersaxofon. Den er billig, koster fra 1800 kroner og Thomanns kundeservice plejer at være fantastisk behjælpsom. Dog kan der være svingende kvalitet på instrumenterne. Hvis du ender med en dårlig saxofon, kan du returnere den så Thomann kan reparere den eller bytte den.

 

 

Brugt

Ligesom så mange andre varer kan der være penge at spare at købe en brugt saxofon. Nogle saxofoner holder deres værdi rigtig godt som brugt, hvor andre falder i værdi. En af de mest eftertragtede saxofoner man kan få er en Selmer Mark VI tenorsaxofon med det helt rigtige serinummer. Den blev produceret sidst i halvtredserne og kan koste op til 60.000 kroner.

 

Har du ikke lige så mange penge i lommen, kan du gå efter Yamaha, Yangisawa, Jupiter og Conn. Er men helt nybegynder på saxofonen vil jeg klart anbefale at du tager saxofonen med til sin lærer så vedkommende kan tjekke den efter for utætheder og fejl i mekanismen. Billige brugte saxofoner koster 3-7.000 og kan findes på dba.dk. Køb aldrig en saxofon uden at have prøvet den først.

 

 

Leje

Flere instrumentbutikker  tilbyder udleje af begynderinstrumenter. F.eks. Gottfried, hvor det koster ??? Kroner om måneden for leje af en Yamaha altsaxofon YAS-25. Du kan vælge at købe instrumentet med forkøbsret, så den leje du har betalt i de 6 måneder bliver trukket fra prisen når du køber den.

 

Det er en populær ordning, som mange af mine saxofonelever vælger at anvende. Fordelen er at du får en saxofon i høj kvalitet og med godt eftersyn.

 

 

Blad

Er du helt nybegynder vil jeg anbefale at spille med tykkelsen 1,5. Tykkelsen går fra 1 til cirka 4-4,5 og er lidt forskellig alt efter hvilken producent du køber det fra.

De 2 største bladproducenter hedder Van Doren og Rico. Begge laver aldeles glimrende blade og kan købes i stort set alle instrumentforretninger.

 

Rem

Ofte når man køber en ny saxofon, kommer der en standard sort rem med i købet. Har man haft den på et par gange opdager man hurtigt at den strammer ét sted omme i nakken. Spiller du på altsaxofon er det nødvendigvis ikke et stort problem, men spiller du tenorsaxofon mærker du hurtigt at det går ondt i nakken.

En god rem fordeler ikke bare vægten af saxofonen ét træls sted, men på 2 eller flere steder. Nede
nstående er et billede af min egen rem efter godt og vel 4 års brug. Den har 2 puder, så vægten bliver fordelt i hver sin side af nakken i stedet for i midten. Gode remme koster fra cirka 400 og op.

 

 

Til højre ses en standardrem, der kan være lidt ubehagelig at bruge i længden. Til venstre ses en rem af mærket "Saxholder" der fordeler remmen over hele kroppen, så man næsten ikke kan mærke saxoofnen. Koster fra 400 kr.

 

 

Mundstykke

Det mundstykke der følger med den saxofon du køber er ofte helt fint.

Det er ikke
så stort i åbningen, hvilket gør det let at spille på og få lyd
ud af. På Yamaha vil det hedde 4C, hvor et mundstykke med rigtig stor åbning fx vil hedde 8C.

Nå dubliver mere øvet kan det være fristende at købe ny saxofon, men du får fa
ktisk meget mere ud af at købe nyt mundstykke i stedet for. Det kan åbne op for din lyd, give dig større klang og
flere muligheder for at spille mere personligt. Hvis du har spillet på et 4C mundstykke i 1-2 år, kan du prøve et i cirka størrelse 6. Et nyt mundstykke kan kos

te mellem 600-1400 kr. Det bliver dyrere jo større saxofonen er, så fx er mundstykker til altsaxofon billigere end til tenorsaxofon.
Der er 2 slags mundstykker. Ebonit (en hård form af plastik) og metal. Generelt vil et metalmundstykke være lidt mere skarp i lyden i forhold til et ebonitmundstykke, men det kan variere meget alt efter kammerstørrelse, åbning og producent.

 

Vigtigst af alt er at du prøver dig frem. I saxofonbutikker kan du ofte få lov til at låne 3-4 mundstykker mod et mindre rengøringsgebyr, så du kan sammenligne dem. For et nyt mundstykke er in
dividuelt og afhænger af din personlige spillemåde, så det kan
være svært at rådgive om præcist hvilket mundstykke du skal vælge.

 

 

Softcase/hardcase

Det er ikke livsnødvendigt at have en god taske som nybegynder, men der kan være nogle praktiske tanker bag det. Når du køber en ny saxofon kommer den i en instrumentkuffert hvilket giver rigtig god beskyttelse men oftest er svær at transportere da man ikke kan have den på ryggen.

 


Køber du en taske findes der primært 2 slags. En softcase som har en blød polstring. Fordelen er at det er billigt, vejer ikke meget og let at transportere. Ulempen er at saxofonen ikke er særlig godt beskyttet, hvis ikke ligefrem slet ikke beskyttet. For falder saxofonen ned fra 1,5 meters højde er det højst sandsynligt at den går i stykker (og her taler jeg erfaring). De koster 300-600 kroner.

 

Derfor lærte jeg også på en hårde måde, at jeg havde brug for en hardcase. De er væsentlige dyrere
g lidt tungere, men beskytter din saxofonen mod rystelser og fald. Her hænger pris oftest sammen med kvalitet, og en god hardcase koster fra 1500 og opefter. Selv kan jeg anbefale Protec, som jeg har anvendt i mange år og vil være forsigtig med at købe Thomanns egne tasker (Her taler jeg igen af erfaring. De bliver let slidt ned og polstringen beskytter ikke så godt som andre mærker)

 

 

 

 

 

 

 

Stativ

Som en sidenote vil jeg bare lige nævne muligheden om at købe et stativ. Det kan være rart at have, så du ikke behøver at pakke saxofonen ned i tasken efter hver gang man har øvet. Hvis du spiller med i et orkester kan det derfor være praktisk at sætte sit instrument ned, når du ikke bruger den. Her kan jeg anbefale de 2 stativer Saxxy og Jazzy, der begge er letvægtsstativer til billige penge fra K&M.

 

 

God fornøjelse og held og lykke med dit første instrumentkøb! Mangler du en kompetent saxofonlærer til at undervise dig, så er du varmt velkommen til at kontakte mig. Også gerne, hvis du har spørgsmål til indkøb af instrument.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *